Va aducem la cunostinta, in continuare, noutatile, modificarile si completarile operate in legislatia Republicii Moldova pe parcursul lunii februarie 2012.
Antreprenoriat
A fost aprobat Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli. Regulamentul stabileşte măsurile de sprijin din mijloacele fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli, precum şi modalitatea de administrare a fondului în vederea asigurării şi garantării corectitudinii de alocare a mijloacelor, inclusiv, condiţiile obligatorii necesare pentru obţinerea mijloacelor, criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, cuantumul sprijinului financiar alocat, modalităţile de autorizare, executare, contabilizare a plăţilor, precum şi de control asupra eficienţei de utilizare a sprijinului financiar acordat. Totodată, a fost publicată Lista riscurilor pentru a căror asigurare se subvenţionează din fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli pe anul 2012 primele de asigurare în fitotehnie, horticultură, viticultură şi zootehnie şi Lista culturilor agricole şi a speciilor de animale şi păsări pentru a căror asigurare se subvenţionează din fondul respectiv în anul 2012 primele de asigurare. (Hotărârea Guvernului nr. 57 din 31 ianuarie 2012, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 25-28 din 3 februarie 2012).
Legislaţia muncii
1. Au fost operate modificări şi completări la cele mai importante acte legislative care reglementează raporturile de muncă: Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154-XV din 28 martie 2003:
2. Întru respectarea securităţii muncii pe şantierele care desfăşoară lucrări de construcţii sau de inginerie civilă, Guvernul a emis Hotărârea privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru şantierele temporare sau mobile. (Hotărârea Guvernului nr. 80 din 9 februarie 2012, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 34-37 din 17 februarie 2012).
Reglementări din diverse domenii
1. A fost publicat Regulamentul cu privire la înregistrarea obiectelor dreptului de autor şi drepturilor conexe. Regulamentul stabileşte condiţiile de depunere a cererii de înregistrare a obiectelor dreptului de autor şi drepturilor conexe, modul de completare a formularului cererii, normele aplicate documentelor ce urmează a fi anexate la cerere şi procedura de înregistrare a obiectelor în Registrul de Stat al obiectelor protejate de dreptul de autor şi drepturile conexe. Cererile de înregistrare a obiectelor dreptului de autor şi drepturilor conexe, ale căror proceduri de examinare nu s-au încheiat până la data intrării în vigoare a Regulamentului menţionat se vor examina în modul stabilit de acesta. Totodată, certificatele de înregistrare a obiectelor dreptului de autor şi drepturilor conexe eliberate de AGEPI până la data intrării în vigoare a prezentului Regulament se echivalează cu certificatele de înregistrare a obiectelor eliberate în conformitate cu noul Regulament. (Hotărârea Guvernului nr. 89 din 10 februarie 2012, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 34-37 din 17 februarie 2012).
2. Ca urmare a modificării şi completării Ordinului Serviciului Vamal nr.267-O din 2 octombrie 2009 privind formularul, modul de completare şi utilizare a actului constatator, a fost aprobat modelul şi Instrucţiunea privind completarea formularului deciziei de regularizare. Decizia de regularizare reprezintă un document de o formă stabilită de Serviciul Vamal, întocmit de organele vamale, care serveşte ca dovadă a apariţiei obligaţiei vamale şi a măsurilor de politică economică şi care este obligatoriu din momentul aprobării de către conducerea organului vamal. (Ordinul Serviciului Vamal nr. 37-O din 26 ianuarie 2012, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 25-28 din 3 februarie 2012).
3. Guvernul a aprobat Regulile de bună practică de producere a medicamentelor de uz veterinar. Acestea reglementează principiile de producere a produselor medicinale de uz veterinar, care necesită a fi luate în calcul la producerea acestora. Totodată, a fost aprobat Ghidul de bună practică de producere a medicamentelor de uz veterinar, care stabilesc cerinţe faţă de unităţile care depozitează şi comercializează produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar, precum şi unităţile care acordă asistenţă sanitar-veterinară. (Hotărârea Guvernului nr. 93 din 15 februarie 2012, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 38-41 din 24 februarie 2012).