Obligaţiunile poloneze au fost mai profitabile, raportat la riscuri, decât cele ale Germaniei şi SUA, de la declanşarea crizei din Europa, în urmă cu trei ani.
Astfel, Polonia, depăşind Germania şi SUA, a evitat recesiunea şi a devenit un refugiu regional al investitorilor, la două decenii după restructurarea unor datorii de 35 de miliarde de dolari. Potrivit unui indice calculat de Bloomberg, privind profitul fără riscuri, adus de obligaţiunile suverane, Polonia a înregistrat cea mai mare creştere în rândul a 25 de state analizate, pe parcursul a trei ani. Indicele aferent obligaţiunilor poloneze a avansat cu 8,3%, luând în calcul fluctuaţiile de preţuri, comparativ cu o creştere de 4% în cazul obligaţiunilor germane şi de 3% pentru titlurile americane de Trezorerie.
Obligaţiunile Poloniei, pe locul nouă în clasamentul general al profitabilităţii, au fost pe locul al doilea în funcţie de volatilitatea scăzută, după cele ale Japoniei. Investitorii străini şi-au majorat anul trecut deţinerile de obligaţiuni poloneze la un nivel record, atraşi de un randament mediu de 5,3%, de peste două ori mai mare decât cel al Germaniei şi al SUA.
Polonia, singura ţară din Uniunea Europeana care a evitat recesiunea în anul 2009, este mai puţin vulnerabilă la fluctuaţiile pieţei de obligaţiuni, întrucât fondurile de pensii sunt obligate să investească minimum 95% din active la nivel local. UniCredit şi KBC Asset Management arată că preţul obligaţiunilor poloneze va continua să crească, datorită angajamentului premierului Donald Tusk de a reduce deficitul bugetar aproape la jumătate din nivelul actual.
În ultimele două decenii, Polonia a înregistrat o creştere medie a PIB-ului de 4,4%, comparativ cu 0,1% în anii '80, datorită privatizărilor, majorării rezervelor valutare de 24 de ori – la 90 de miliarde de dolari – şi încetinirii inflaţiei. Polonia, care a efectuat ultima plată către Clubul de la Paris în luna martie 2009, intenţionează să îndeplinească criteriile pentru adoptarea monedei euro până în anul 2015.