Panama, un mic stat din America Centrală, are în derulare proiecte de infrastructură care totalizează 13 miliarde de dolari. Adică, jumătate din economia ţării, ceea ce reprezintă o sumă imensă pentru această ţară mică, scrie Business Insider.
Panama, şi în special Panama City, sunt într-o continuă reconstrucţie de peste 10 ani. Acest boom imobiliar a creat o linie impresionantă de zgârie-nori de-a lungul Cinta Costera.Dar cererea de locuinţe s-a diminuat în urmă cu câţiva ani şi, în efortul de a păstra ţara departe de criza economică, boomul rezidenţial a fost înlocuit cu un boom de infrastructură.
Sunt atât de multe proiecte începute în zonă, încât ai impresia că eşti în Chonqing, China. Iar acestea au transformat traficul din Panama City, şi aşa destul de greoi, într-un iad.
Problema reală este, însă, că, pentru a finanţa câteva proiecte majore de infrastructură, datoria a crescut considerabil, iar PIB-ul nu a ţinut pasul. De exemplu, în anul 2010, datoria statului Panama a crescut cu 10,3%, în timp ce PIB-ul doar cu 7,5%.Potrivit unor avocaţi locali, multe dintre aceste proiecte de infrastructură sunt finanţate printr-o metodă foarte ingenioasă: prin vânzarea de obligaţiuni către structuri guvernamentale care deţin lichidităţi. Este un proces elaborat care controlează datoria publică şi ţine pe linia de plutire sistemul fiscal al statului. Potrivit datelor oficiale, datoria publică este de 50% din PIB, dar surse neoficiale susţin că aceasta ar fi mai mare.
Este posibil ca unele dintre aceste proiecte să se dovedească a fi investiţii bune, care nu vor sfârşi ca oraşele-fantomă din China, pentru că în Panama chiar este nevoie de infrastructură şi se construieşte atât, cât este nevoie.Ce rămâne de văzut, totuşi, este ce se va întâmpla după ce aceste proiecte vor fi terminate, peste aproximativ 5 ani. Speranţa este aceea că economia va creşte suficient pentru a absorbi costurile cu construirea infrastructurii. Acest lucru nu este imposibil, dar nu oferă nici siguranţă.
Deocamdată, însă, nimănui nu pare să-i pese. Panamezii lucrează, fac bani, iar ţara se modernizează. Cu excepţia inflaţiei, care a atins valori imense, viaţa în Panama este bună.
Panama are o poveste fericită. A fost una dintre cele mai elastice economii din America Latină, în ultimii ani şi probabil, mai mult ca în oricare ţară din zonă, există o clasă de mijloc foarte bine conturată şi în creştere. O clasă de mijloc puternică, cu venituri suficiente, este importantă pentru sănătatea economiei, iar dezvoltarea de care s-a bucurat în ultimii ani a adus Panama foarte aproape de trecerea de la o ţară emergentă la o ţară dezvoltată.