Anul acesta, evenimentele ce au marcat Ziua internaţională a femeii la Parlamentul European s-au concentrat pe tema „Plată egală pentru muncă de aceeaşi calitate”. Studiile arată că în UE, între bărbaţi şi femei, există o diferenţă de remunerare de 17%.
Procentul diferenţei de remunerare între bărbaţi şi femei variază, în cadrul Uniunii Europene, de la 2% în Polonia la peste 27% în Estonia. În România femeile au câştigat în anul 2011 cu 13% mai puţin decât bărbaţii, în Austria şi Republica Cehă - cu 25,5%, în Germania – cu 23,5% , în Grecia – cu 22,5%, în Slovenia – cu 4,8%, în Italia – cu 5,5%, şi în Malta – cu 6%.
În Republica Moldova, femeile au avut în anul 2010 un câştig salarial în medie cu 23,9% mai mic decât cel al bărbaţilor. Potrivit analizelor de specialitate, discriminarea, directă sau indirectă, este responsabilă pentru aproape jumătate din decalajul de remunerare dintre bărbaţi şi femei. La cauze se mai adaugă şi lipsa de egalitate în ceea ce priveşte concilierea vieţii profesionale cu viaţa privată, tradiţiile şi stereotipurile.
Menţionăm că Uniunea Europeană a consemnat în acest an a doua aniversare a Zilei Egalităţii Salariale la nivel european, de la lansarea acesteia de către Comisia Europeană, la 5 martie 2011. Evenimentul marchează numărul de zile suplimentare pe care femeile trebuie să le muncească pentru ca remuneraţia câştigată să fie echivalentă cu cea obţinută de bărbaţi. Astfel, pentru a putea câştiga ce au câştigat bărbaţii în anul 2911, femeile au muncit tot anul 2011 şi în anul 2012 până pe 2 martie.