Ecofin Audit Service

  • Romana
  • Русский
  • English (United States)
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

Evenimente

Sample imageÎntre 05 şi 07 decembrie 2012, în premieră pentru Republica Moldova va avea loc Reuniunea a 119-a a Asambleii Generale a Organizaţiei Europene pentru Calitate (EOQ). Concomitent, îşi va începe lucrările Prima Conferinţă Ştiinţifică Internaţională în domeniul calităţii din Republica Moldova cu genericul ”Managementul şi produse de calitate cu/ prin oameni de calitate” consacrată atât problemelor actuale de management, asigurării calităţii produselor alimentare şi a serviciilor în domeniul învăţământului, cât şi nivelului calităţii vieţii în general.(Citiţi mai mult...)
Sample imagePreşedintele Asociaţiei Auditorilor şi Consultanţilor în Management din Republica Moldova, Directorul general al Firmei de audit „Ecofin-Audit-Service” SRL, redactorul-şef al revistei "Fin-Consultant", economistul, dl. Ion Prisăcaru a semnat un nou volum original, proaspăt apărut la editura ”Gunivas” - ”Revenire la rădăcini”. (Citiţi mai mult...)
Sample imageÎn luna martie 2012, Firma de audit "Ecofin-Audit-Service" SRL, a devenit membru - partener în reţeaua internaţională Crowe Horwath International (Citiţi mai mult...)

Home Fin Lex Arhive

Aprilie 2010

Email Imprimare PDF

Cristina Gurulea.
Şefă a direcţiei juridice a firmei de audit „Ecofin-Audit Service” SRL, magistru în drept.

Noutăţi legislative: monitoringul "Fin-Consultant".
Vă aducem la cunoştinţă în continuare noutăţile, modificările şi completările operate în legislaţia ţării noastre în lunii aprilie 2010.

Antreprenoriat
1. Comisia Naţională a Pieţei Financiare a aprobat Regulile Depozitarului Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei (în redacţie nouă). Depozitar Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei este participantul profesionist al pieţei valorilor mobiliare, care prestează servicii de evidenţă a drepturilor deponenţilor asupra valorilor mobiliare, de efectuare a clearingului şi decontărilor tranzacţiilor efectuate la Bursa de Valori. (Hotărîrea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nr. 11/10 din 19 martie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 54-55 din 16 aprilie 2010).

2. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a aprobat Acordul în domeniul cultivării, recoltării şi procesării sfeclei de zahăr şi consumului industrial al zahărului. Acordul în cauză are scopul de a reglementa în manieră echitabilă la nivel naţional relaţiile dintre producătorii sfeclei de zahăr, procesatorii de sfeclă de zahăr şi consumatorii de zahăr. (Ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare nr. 32 din 24 februarie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 56-67 din 20 aprilie 2010).
Totodată, a fost aprobată lista laboratoarelor, acreditate de Uniunea Europeană, care efectuează analiza originii zahărului (zahăr de sfeclă sau zahăr de trestie) prin metoda spectrofotometriei. (Ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare nr. 63 din 08 aprilie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 56-67 din 20 aprilie 2010).

3. Comisia Naţională a Pieţei Financiare a aprobat Instrucţiunea cu privire la raportarea asociaţiilor de economii şi împrumut. Instrucţiunea în cauză stabileşte forme şi reguli de întocmire şi prezentare a rapoartelor specializate de către asociaţiile de economii şi împrumut. (Hotărîrea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nr. 44/8 din 8 octombrie 2009, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 56-67 din 20 aprilie 2010).

4. Guvernul a efectuat modificări în Hotărîrea nr. 519 din 20 mai 2004 “Despre aprobarea Regulamentului cu privire la modul de elaborare şi aprobare a Listei agenţilor economici – întreprinderi ale industriei uşoare şi a tipurilor de servicii prestate de către aceştia pe teritoriul Republicii Moldova solicitanţilor plasării mărfurilor sub regim vamal de perfecţionare activă, impozitate cu TVA la cota zero, şi despre modul de administrare a serviciilor prestatate de aceste întreprinderi”. Modificările vizează modalitatea întocmirii Listei agenţilor economici – întreprinderi ale industriei uşoare care prestează servicii pe teritoriul Republicii Moldova solicitanţilor plasării mărfurilor sub regim vamal de perfecţionare activă, specificîndu-se în mod special că Lista în cauză se avizează de Ministerul Finanţelor şi, după caz, de alte autorităţi publice centrale, se aprobă de Ministerul Economiei şi se publică în Monitorul Oficial. Modificările la Listă vor fi efectuate prin ordinul Ministerului Economiei. (Hotărîrea Guvernului nr. 224 din 2 aprilie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 51 din 9 aprilie 2010).

5. În legătură cu reorganizarea Serviciului Vamal, au fost efectuate modificări şi completări în anexa nr. 8 la Ordinul nr. 346-O din 24.12.2009 “Referitor la aprobarea Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu”. (Ordinele Serviciului Vamal nr. 87-O din 13 martie 2010, nr. 128-O din 7 aprilie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 54-55 din 16 aprilie 2010).

6. Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, de comun acord cu Ministerul Finanţelor, au emis o Scrisoare informativ-normativă cu privire la determinarea valorii obiectivelor de construcţii începînd cu 1 mai 2010. Scrisoarea în cauză urmează a fi aplicată de ministere, autorităţile administrative centrale, autorităţile publice locale, organizaţiile, întreprinderile şi alţi participanţi la procesul investiţional în construcţii. (Scrisoarea Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale nr. 05-757 din 07.04.2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 51 “a” din 13 aprilie 2010).

7. Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale a aprobat Suplimentul la Lista standardelor conexe la Reglementarea tehnică cu privire la produsele pentru construcţii. (Ordinul Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale nr. 36 din 30 martie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 52-53 din 14 aprilie 2010).

8. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a aprobat Lista standardelor conexe la Reglementarea tehnică “Ambalarea, transportarea şi depozitarea fructelor, legumelor şi ciupercilor proaspete”. (Ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare nr. 50 din 31 martie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 54-55 din 16 aprilie 2010).

9. Pentru prevenirea posibilului abuz de situaţia dominantă pe piaţă al unor agenţi economici, al asociaţiilor acestora, holdingurilor, corporaţiilor transnaţionale şi grupurilor industrial – financiare, Consiliul Administrativ al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei a fost învestit cu împuternicirea de a asigura controlul de stat asupra creării, extinderii reorganizării, lichidării entităţilor menţionate. Astfel, persoanele sau autorităţile, care decid asupra creării, reorganizării, lichidării agenţilor economici şi asociaţiilor lor, prezintă Agenţiei un demers pentru obţinerea acordului de creare, reorganizare sau de lichidare a agentului economic, precum şi documentele ce conţin datele necesare luării de decizie. În legătură cu cele menţionate, Agenţia a aprobat Formularul de notificare privind crearea, extinderea, fuzionarea şi lichidarea asociaţiilor de agenţi economici. Notificarea în cauză trebuie să cuprindă în mod obligatoriu: demersul, documentele şi informaţiile care se anexează la demers şi dovada achitării taxei pentru examinarea demersului. (Hotărîrea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei nr. CCE-29 din 15 martie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 64-65 din 30 aprilie 2010).

Legislaţia fiscală
1. Guvernul a aprobat Hotărîrea cu privire la modul de aplicare a cotei zero a TVA la livrările de mărfuri, servicii efectuate pe teritoriul ţării şi de acordare a facilităţilor fiscale şi vamale pentru proiectele de asistenţă tehnică şi investiţională în derulare, care cad sub incidenţa tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte. Prin hotărîrea menţionată au fost aprobate:

  • Lista proiectelor de asistenţă tehnică în derulare, care cad sub incidenţa tratatelor internaţionale, pentru aplicarea scutirilor la impozitul pe venit, accize, taxe vamale, precum şi pentru aplicarea cotei zero a TVA pentru mărfurile şi serviciile destinate acestora;
  • Lista împrumuturilor şi granturilor, acordate Guvernului Republicii Moldova sau acordate cu garanţie de stat, din contul împrumuturilor acordate de organismele financiare internaţionale (inclusiv, din cota parte a Guvernului), din contul granturilor acordate instituţiilor finanţate de la buget, destinate realizării proiectelor de asistenţă investiţională, din contul cărora vor fi importate sau achiziţionate mărfuri (lucrări, servicii) scutite de plata taxei vamale, taxei pentru efectuarea procedurilor vamale, impozitate la cota zero a TVA;
  • Regulamentul privind modul de aplicare a cotei zero a TVA la livrarea pe teritoriul ţării a mărfurilor şi serviciilor destinate proiectelor de asistenţă tehnică şi proiectelor de asistenţă investiţională;
  • Regulamentul privind modul de aplicare a impozitului pe venitul persoanelor fizice şi juridice rezidente antrenate în realizarea proiectelor de asistenţă tehnică.

(Hotărîrea Guvernului nr. 246 din 8 aprilie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 52-53 din 14 aprilie 2010).

2. A fost aprobat formularul tipizat de document primar cu regim special “Factură” şi Instrucţiunea privind modul de completare a facturii. Factura urmează a fi întocmită de către entităţi pentru livrările de active şi servicii neimpozabile cu TVA în următoarele cazuri:

  • înstrăinării activelor cu transmiterea dreptului de proprietate;
  • prestării serviciilor şi executării lucrărilor; transportării activelor în cadrul entităţii dezintegrate din punct de vedere teritorial, precum şi în afara entităţii, fără transmiterea dreptului de proprietate în cazul transmiterii activelor la prelucrare, păstrare, expertiză;
  • transmiterea activelor în leasing, arendă, locaţiune.
    Factura poate fi întocmită în cazul livrărilor sistematice de active şi servicii impozabile cu TVA pînă la întocmirea facturii fiscale. De asemenea, aceasta urmează a fi întocmită şi eliberată beneficiarilor (cumpărătorilor) – cetăţeni, la solicitarea acestora. (Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 47 din 31 martie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 58-60 din 23 aprilie 2010).

3. În scopul perfecţionării procesului de fabricare şi utilizare a „Timbrului de acciz. Marcă comercială de stat” şi „Timbrului de acciz”, începînd cu 1 aprilie 2010, se vor aplica timbrele de acciz menţionate de tip nou. Comercializarea mărfurilor indigene şi de import care au fost marcate cu „Timbru de acciz. Marcă comercială de stat” şi „Timbru de acciz” puse în circulaţie de la 1 iulie 2008 şi, respectiv, de la 1 aprilie 2005 se va efectua pînă la 1 ianuarie 2011. Introducerea în ţară a mărfurilor marcate cu „Timbru de acciz. Marcă comercială de stat” şi „Timbru de acciz” puse în circulaţie de la 1 iulie 2008 şi, respectiv, de la 1 aprilie 2005 se permite numai în cazul în care exportul acestor timbre pentru marcarea mărfurilor la producătorul străin a fost efectuat pînă la 1 aprilie 2010. (Hotărîrea Guvernului nr. 243 din 8 aprilie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 52-53 din 14 aprilie 2010).

Auditşi evidenţa contabilă
Au fost efectuate modificări şi completări la Hotărîrea Guvernului nr. 1450 din 24 decembrie 2007 “Cu privire la unele măsuri de executare a Legii nr. 61-XVI din 16 martie 2007 privind activitatea de audit”, care au avut drept scop armonizarea procesului naţional de certificare şi de instruire profesională continuă a auditorilor cu cel acceptat în practica internaţională, modificarea componenţei nominale a Consiliului de supraveghere a activităţii de audit şi Comisiei de certificare, precum şi excluderea unor erori de conţinut. Prin urmare, o cerinţă suplimentară privind admiterea pretendenţilor la examenul de calificare este posedarea limbii de stat. În ceea ce priveşte instruirea profesională continuă, s-a menţionat că aceasta va putea fi efectuată de către auditori prin participarea la cursuri organizate de organizaţiile şi instituţiile cu instruire profesională continuă din Republica Moldova sau organizaţiile şi instituţiile internaţionale din domeniu. De asemenea, în cazul participării auditorilor la seminare, congrese sau conferinţe din domeniul profesional, organizate atît la nivel naţional, precum şi internaţional, ori şi în cazul publicării unei cărţi, articol în domeniul auditului, această activitate se va echivala cu 4 ore şi respectiv 20 de ore. Acestea şi alte modificări la Hotărîrea Guvernului menţionată au fost publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 52-53 din 14 aprilie 2010. (Hotărîrea Guvernului nr. 238 din 7 aprilie 2010).

Reglementări din diverse domenii
1. Au fost efectuate modificări şi completări la Legea nr. 140-XV din 10 mai 2001 privind Inspecţia Muncii, fiind reglementat modul, condiţiile şi procedura de efectuare a controlului de stat şi de eliberare a avizelor privind introducerea în fabricaţie a prototipurilor noi de echipamente tehnice şi echipamente individuale de protecţie şi de lucru. (Legea 304-XVI din 25 decembrie 2008, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 64-65 din 30 aprilie 2010).

2. A fost republicată Legea privind selecţia şi reproducerea în zootehnie. Aceasta stabileşte bazele juridice şi economice de organizare a selecţiei şi reproducerii în zootehnica republicii, precum şi reglementează relaţiile dintre stat, proprietarii, posesorii şi beneficiarii resurselor de prăsilă. (Legea nr. 371-XIII din 15 februarie 1995, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 52-53 din 14 aprilie 2010).

3. A fost republicată Legea cu privire la pomicultură. Legea reglementează condiţiile generale şi speciale de producere şi comercializare a fructelor şi pomuşoarelor, a materialului săditor pomicol, fiind orientată spre păstrarea, dezvoltarea şi sporirea potenţialului productiv al plantaţiilor pomicole şi bacifere, indiferent de tipul de proprietate şi forma organizatorico-juridică a gospodăriei. (Legea nr. 728-XIII din 6 februarie 1996, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 52-53 din 14 aprilie 2010).

4. Guvernul a aprobat Regulile sanitar-veterinare privind subprodusele de origine animală nedestinate consumului uman. Regulile menţionate stabilesc cerinţele sanitar-veterinare privind colectarea, transportarea, depozitarea, manipularea, prelucrarea, folosirea sau eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, precum şi plasarea pe piaţă a acestora, avînd ca scop diminuarea şi eliminarea oricăror riscuri pe care acestea le pot prezenta pentru sănătatea animală sau publică, inclusiv, prevenirea apariţiei şi răspîndirii bolilor contagioase pentru animale. (Hotărîrea Guvernului nr. 315 din 26 aprilie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 64-65 din 30 aprilie 2010).

 

Parteneri

Donoway Partner

Premii