Cipru, o ţară de doar 840.000 de locuitori, este membră a zonei euro de doar cinci ani, iar în acest timp a reuşit să cheltuiască mai mulţi bani decât oricare alt stat european. Problemele sale au atins apogeul anul trecut, când nu s-a mai putut împrumuta de pe pieţele financiare, scrie Business Insider.
Doar în 2011, această ţară a primit un ajutor în valoare de 2,5 miliarde de euro de la Rusia, bani care s-au terminat rapid. În consecinţă, cele mai mari două bănci au avut nevoie de un împrumut, în luna iunie a acestui an, de 2,3 miliarde de euro, din partea Fondului Monetar International (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană. Ulterior, la această sumă s-au mai adăugat 6 miliarde de euro pentru restul instituţiilor financiare şi 4 miliarde de euro, pentru salvarea întregii economii.
Însă noul guvernator al băncii centrale cipriote, Panicos Demetriades, a descoperit o realitate cruntă, după numirea sa în această funcţie, pe 2 mai. De fapt, sistemul bancar al ţării sale avea nevoie de 12 miliarde de euro, adică 70% din produsul intern brut. Luând în calcul şi datoria guvernamentală, Cipru trebuie să ceară, în total, 16 miliarde de euro, adică 94% din PIB. Ministrul de Finanţe cipriot, Vassos Shiarly, a precizat că economia se contractă mai rapid decât se aştepta guvernul, însă negocierile se află într-un stadiu avansat, adică până în octombrie Cipru va primi împrumutul salvator, în schimbul unor măsuri dure de austeritate. Însă ţara are nevoie urgent de finanţe, aşa că nu mai poate aştepta încă o lună, iar Rusia a fost dispusă să îi ofere 5 mld. euro. Încă în octombrie 2010, preşedintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev, a făcut o vizită în Cipru pentru a se întâlni cu expușii ruşi, dar şi cu preşedintele micului stat european, Dimitris Christofias, un comunist şcolit la Moscova. După aceasta a fost dată publicităţii ştirea conform căreia Cipru era cel mai mare investitor în Rusia, surclasând ţări precum Olanda sau Germania. Adevărul e, însă, că ruşii au înfiinţat multe filiale sau firme în statul european, un adevărat paradis fiscal, iar banii câştigaţi trimişi sau investiţi în Rusia.
Potrivit sursei citate, Cipru a investit în Rusia peste 52 miliarde de dolari, în ultimii cinci ani. Însă banii circulă şi în sens invers, mai ales că oamenii de afaceri din Moscova sunt extrem de interesaţi de petrolul cipriot. În consecinţă, Rusia are toate motivele pentru a acorda împrumuturi micului stat european, deoarece trage multe foloase de pe urma lui.