Ecofin Audit Service

  • Romana
  • Русский
  • English (United States)
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color

Evenimente

Sample imageÎntre 05 şi 07 decembrie 2012, în premieră pentru Republica Moldova va avea loc Reuniunea a 119-a a Asambleii Generale a Organizaţiei Europene pentru Calitate (EOQ). Concomitent, îşi va începe lucrările Prima Conferinţă Ştiinţifică Internaţională în domeniul calităţii din Republica Moldova cu genericul ”Managementul şi produse de calitate cu/ prin oameni de calitate” consacrată atât problemelor actuale de management, asigurării calităţii produselor alimentare şi a serviciilor în domeniul învăţământului, cât şi nivelului calităţii vieţii în general.(Citiţi mai mult...)
Sample imagePreşedintele Asociaţiei Auditorilor şi Consultanţilor în Management din Republica Moldova, Directorul general al Firmei de audit „Ecofin-Audit-Service” SRL, redactorul-şef al revistei "Fin-Consultant", economistul, dl. Ion Prisăcaru a semnat un nou volum original, proaspăt apărut la editura ”Gunivas” - ”Revenire la rădăcini”. (Citiţi mai mult...)
Sample imageÎn luna martie 2012, Firma de audit "Ecofin-Audit-Service" SRL, a devenit membru - partener în reţeaua internaţională Crowe Horwath International (Citiţi mai mult...)

Home Principală Arhiva

Octombrie 2010

Email Imprimare PDF

Noutăţi legislative: monitoringul "Fin-Consultant".
Vă aducem la cunoştinţă în continuare noutăţile, modificările şi completările operate în legislaţia Republicii Moldova pe parcursul lunii octombrie 2010.

Antreprenoriat
1. A fost adoptată, în redacţie nouă, Legea cu privire la comerţul interior. Legea stabileşte principiile generale de desfăşurare a activităţii de comerţ pe teritoriul Republicii Moldova şi reglementează activităţile în domeniul comerţului interior, stabileşte cerinţele principale pentru desfăşurarea acestor activităţi, formele de desfăşurare a comerţului, competenţele organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice şi ale autorităţilor administraţiei publice locale în domeniul comerţului. Legea va intra în vigoare la 22 aprilie 2011, cu excepţia articolelor ce reglementează atribuţiile în domeniul activităţilor de comerţ ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (art. 5 alin. 3) şi necesitatea deţinerii de către comerciant a unei pregătiri profesionale în domeniu (art. 13 alin. 2 şi alin. 6 lit. a)), care se pun în aplicare începând cu 1 ianuarie 2012. (Legea nr. 231 din 23 septembrie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 206-209 din 22 octombrie 2010).

2. Guvernul a aprobat Regulamentul privind modul de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre comercializare. Potrivit Regulamentului, în scopul informării complete, corecte şi precise a consumatorilor asupra preţului produselor şi pentru a le permite compararea cu uşurinţă a acestora, vânzătorii au fost obligaţi să indice, la anumite produse expuse în suprafeţele de vânzare şi oferite de vânzători consumatorilor, atât preţul de vânzare (preţul final pentru o unitate sau o cantitate determinată de produs, incluzând TVA şi toate taxele suplimentare), precum şi preţul pe unitate de măsură (preţul final, incluzând TVA şi toate taxele suplimentare, valabil pentru un kilogram, un litru, un metru, un metru pătrat, un metru cub sau pentru o unitate cantitativă folosită). Prevederile Regulamentului intră în vigoare cu începere de la 1 ianuarie 2011, iar pentru unităţile comerciale cu suprafaţa de vânzare de până la 50 m² - de la 1 ianuarie 2013. (Hotărârea Guvernului nr. 966 din 18 octombrie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 206-209 din 22 octombrie 2010).

3. Întreprinderile din domeniul comunicaţiilor electronice (furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice) vor achita în anul 2011 plata de reglementare şi monitorizare la nivel de 0,2 % din volumul venitului provenit din activităţile practicate în domeniul comunicaţiilor electronice (ceea ce constituie cu 0,03 % mai mult decât cuantumul plăţii respective stabilit pentru anul 2010). Plăţile de reglementare şi monitorizare vor fi transferate Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţi Electronice şi Tehnologia Informaţiei trimestrial, până la data de 15 a lunii imediat următoare trimestrului de gestiune. (Hotărârea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei nr. 31 din 22 octombrie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 211-212 din 29 octombrie 2010).

4. Au fost efectuate modificări şi completări în Regulamentul cu privire la autorizarea, controlul şi efectuarea pe drumurile publice a transporturilor cu greutăţi şi/sau gabarite ce depăşesc limitele admise, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1073 din 1 octombrie 2007, fiind expuse în redacţie nouă limitele admise de greutate pe osii ale mijloacelor de transport, pentru deplasare pe drumurile publice, precum şi greutăţile totale şi dimensiunile maximum admisibile pentru mijloacele de transport ce efectuează transporturi pe drumurile publice ale Republicii Moldova. Reamintim că Regulamentul stabileşte că circulaţia pe drumurile publice a transporturilor cu greutăţi şi/sau dimensiuni ce depăşesc limitele admise este posibilă numai în cazuri excepţionale, pentru transportul obiectelor indivizibile, în baza autorizaţiei speciale de transport eliberată de organul abilitat al administraţiei publice centrale în domeniul transporturilor şi gospodăriei drumurilor. (Hotărârea Guvernului nr. 979 din 19 octombrie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 210 din 26 octombrie 2010).

5. Comisia Naţională a Pieţei Financiare a aprobat Regulamentul privind Fondul de stabilizare a asociaţiilor de economii şi împrumut. Regulamentul stabileşte modul de constituire, gestionare şi utilizare a fondului de stabilizare a asociaţiilor de economii şi împrumut şi se aplică asupra asociaţiilor de economii şi împrumut, care deţin licenţa de categoria B şi C. (Hotărârea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare nr. 24/16 din 25 iunie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 206-209 din 22 octombrie 2010).

Legislaţie fiscală
1. Potrivit art. 97 alin. 4 din Codul fiscal, valoarea impozabilă a livrării impozabile de mărfuri, efectuate de către un subiect al impunerii, nu poate fi mai mică decât cheltuielile pentru producerea lor. În situaţia în care, totuşi, contribuabilul înregistrat ca plătitor al TVA livrează marfă la un preţ mai mic decât cheltuielile pentru producerea ei, el este obligat să achite TVA nu din valoarea de livrare, dar din valoarea formată din cheltuielile pentru producerea mărfii în cauză. Prin completările introduse în Codul fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997 (republicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 8 februarie 2007), s-a stabilit o excepţie de la regula menţionată, şi anume – s-a enumerat producţia agricolă primară de fabricaţie proprie, livrată de agenţii economici producători agricoli, faţă de care nu se va aplica regula generală ce ţine de valoarea impozabilă a livrării impozabile de mărfuri. (Legea nr. 233 din 24 septembrie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 206-209 din 22 octombrie 2010).

2. În scopul implementării art. 103 (7) din Codul fiscal, care stabileşte că TVA nu se aplică materiei prime, materialelor, articolelor de completare şi accesoriilor necesare procesului de producţie, importate de organizaţiile şi întreprinderile societăţilor orbilor, societăţilor surzilor şi societăţilor invalizilor, conform listei şi în modul stabilit de Guvern, Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la modul de acordare a scutirii de TVA la importul materiei prime, materialelor, articolelor de completare şi accesoriilor necesare procesului propriu de producţie de către organizaţiile şi întreprinderile societăţilor orbilor, societăţilor surzilor şi societăţilor invalizilor. (Hotărârea Guvernului nr. 929 din 8 octombrie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 200-201 din 12 octombrie 2010)

3. Începând cu 01.11.2010, au fost puse în circulaţie formulare tipizate noi de documente primare cu regim special „Factură fiscală” şi „Anexă la factură fiscală”; formularul Certificatului de atribuire a seriei şi diapazonului de numere documentelor primare cu regim special „Factură fiscală”, imprimate de sine stătător de subiecţii impozabili cu TVA ce dispun de sistem computerizat de evidenţă primară. De asemenea, a fost expusă în redacţie nouă Instrucţiunea privind completarea formularului tipizat de document primar cu regim special „Factură fiscală”. Potrivit Instrucţiunii, exemplarul 1 al facturii fiscale (care până acum se arhiva la vânzător) se arhivează la cumpărătorul de mărfuri (servicii), este destinat pentru înregistrarea intrării în gestiune a mărfurilor şi, conform prevederilor Codului fiscal, asigură dreptul la trecerea în cont a TVA aferente procurărilor. Drept consecinţă, la livrarea serviciilor, semnătura şi aplicarea ştampilei beneficiarului pe exemplarul prestatorului este obligatorie. De asemenea, s-a stabilit că în cazul livrării mărfurilor impozabile cu accize şi a celor impozitate cu TVA la cota redusă, în coloana 10.1. este obligatoriu a fi indicate datele privind codul nomenclator conform Nomenclatorului Mărfurilor al Republicii Moldova aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1525 din 29 decembrie 2007. Ordinul în cauză a intrat în vigoare la 01.11.2010. Totodată, s-a permis utilizarea formularelor facturii fiscale, valabile până la intrarea în vigoare a Ordinului respectiv, până la epuizarea totală a stocurilor aflate la subiecţii impozabili şi Serviciul Fiscal de Stat. (Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 115 din 06 septembrie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 194-196 din 5 octombrie 2010).

4.A fost publicat Formularul tipizat de document primar cu regim special „Act de achiziţie a mărfurilor”, aprobat de Ministerul Finanţelor, precum şi Instrucţiunea privind modul de completare a acestuia. Formularele tipizate „Act de achiziţie a mărfurilor”, aprobate prin Ordinul comun al Biroului Naţional de Statistică şi al Ministerului Finanţelor nr. 22/36 din 22 martie 1999, se vor utiliza până la epuizarea stocurilor. (Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 130 din 30 septembrie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 210 din 26 octombrie 2010).

5. În scopul asigurării executării Acordului „Compact” dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului, semnat la 22 ianuarie 2010, privind implementarea Programului de asistenţă deplină „Compact”, destinat susţinerii politicilor şi programelor ce contribuie la progresul Republicii Moldova în realizarea obiectivului de creştere economică durabilă şi reducere a sărăciei, Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la modul de aplicare a facilităţilor fiscale şi vamale stabilite de Acordul „Compact”. Facilităţile stabilite prin acord se referă la: scutirea de plata TVA pentru livrările de mărfuri (cu excepţia produselor petroliere), lucrări şi servicii efectuate de către subiecţii impozabili, ce constituie rezultatul activităţii lor de întreprinzător în Republica Moldova; scutirea de plata TVA, a accizului, taxei vamale şi a taxei pentru procedurile vamale pentru importul de mărfuri (cu excepţia produselor petroliere) în Republica Moldova; aplicarea şi restituirea TVA şi a accizului la importul şi/sau livrările produselor petroliere efectuate pe teritoriul Republicii Moldova; scutirea de plata impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale şi a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală etc. (Hotărârea Guvernului nr. 949 din 12 octombrie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 206-209 din 22 octombrie 2010).

Legislaţia muncii
1. Au fost operate modificări în Modul de calculare a salariului mediu, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 426 din 26 aprilie 2004. Modificările vizează modul de calculare a salariului mediu care urmează să fie plătit salariaţilor, care sunt remuneraţi în acord sau pe unitate de timp, în zilele de sărbătoare nelucrătoare care nu coincid cu zilele de repaus săptămânal. De asemenea, s-a specificat că salariul mediu menţionat nu se plăteşte salariaţilor care sunt remuneraţi în acord sau pe unitate de timp care, în intervalul de timp al lunii calendaristice ce conţine zile de sărbătoare nelucrătoare, nu au activat în urma suspendării contractului individual de muncă conform art. 76, art. 77 lit. a)- e), art. 78 şi 80 ale Codului muncii ori s-au aflat în concediu suplimentar de studii, ori în concediu neplătit, indiferent de durata lui. Salariul mediu plătit salariaţilor remuneraţi în acord sau pe unitate de timp pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare care nu coincid cu zilele de repaus săptămânal nu se va include la calcularea salariului mediu. (Hotărârea Guvernului nr. 1001 din 20 octombrie 2010, Monitorul Oficial al Republici Moldova nr. 211-212 din 29 octombrie 2010).

2. Ca urmare a completării Regulamentului privind retribuirea muncii pentru anumite categorii de salariaţi cărora li se stabileşte durata redusă a timpului de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1254 din 15 noiembrie 2004, s-a introdus prevederea potrivit căreia durata redusă a timpului de muncă de 35 ore li se stabileşte salariaţilor care îmbină munca cu studiile în instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate. (Hotărârea Guvernului nr. 1001 din 20 octombrie 2010, Monitorul Oficial al Republici Moldova nr. 211-212 din 29 octombrie 2010).

Reglementări din diverse domenii
1. A fost publicată, în redacţie nouă, Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe.Legea reglementează raporturile ce apar la crearea şi valorificarea operelor literare, artistice şi ştiinţifice (drept de autor), a interpretărilor, fonogramelor, videogramelor şi emisiunilor organizaţiilor de difuzare (drepturi conexe), precum şi alte drepturi care sunt recunoscute în legătură cu activitatea intelectuală din domeniul literaturii, artei şi ştiinţei. Legea menţionată va intra în vigoare la 01 februarie 2011. (Legea nr. 139 din 2 iulie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 191-193 din 1 octombrie 2010).

2. Guvernul a aprobat Regulamentul privind modul de determinare a mărimii taxelor pentru efectuarea actelor executorului judecătoresc şi a spezelor procedurii de executare. Mărimea taxelor pentru efectuarea actelor executorului judecătoresc şi a spezelor procedurii de executare, începând cu anul 2012, se vor ajusta anual, până la data de 15 februarie, la indicele ratei inflaţiei pentru anul precedent. (Hotărârea Guvernului nr. 886 din 23 septembrie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 191-193 din 1 octombrie 2010).

3. De asemenea, a fost aprobat Regulamentul privind acordarea de garanţii sociale donatorilor voluntari permanenţi de sânge şi/sau componente sanguine. (Hotărârea Guvernului nr. 970 din 18 octombrie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 206-209 din 22 octombrie 2010).

4. În scopul clasificării uniforme a mărfurilor de acelaşi gen, eficientizării controlului vamal al mărfurilor ce traversează frontiera Republicii Moldova, identificării lor în corespundere cu Nomenclatorul Mărfurilor, Serviciul Vamal a aprobat Norme metodologice privind clasificarea unor produse farmaceutice, bazate pe plante medicinale. (Ordinul Serviciului Vamal nr. 357-O din 1 octombrie 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 200-201 din 12 octombrie 2010).

5. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat Regulamentul cu privire la modul de măsurare a gazelor naturale în scopuri comerciale. Regulamentul stabileşte condiţiile în care se realizează măsurarea, în punctele de măsurare comercială, a cantităţilor de gaze naturale produse, importate, exportate, tranzitate, transportate, distribuite, furnizate, consumate şi desemnează categorii de sisteme de măsurare a cantităţilor de gaze naturale. Prevederile Regulamentului se aplică raporturilor juridice la care participă producătorii, operatorul reţelei de transport, operatorii reţelelor de distribuţie, furnizorii şi consumatorii, inclusiv – la eliberarea avizelor de racordare la reţeaua de gaze naturale, montarea şi exploatarea echipamentelor de măsurare. (Hotărârea ANRE nr. 385 din 12 august 2010, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 211-212 din 29 octombrie 2010).

 

Parteneri

Donoway Partner

Premii